Instructiuni pentru montajul rulourilor de gazon si intretinerea gazonului rulou
MONTAJ RULOURI DE GAZON
- Pregatirea terenului
Dupa ce terenul supus gazonarii a fost in prealabil nivelat grosier se face nivelarea fina in vederea montarii rulourilor de gazon. Nivelarea se face obligatoriu cu ajutorul aparatelor de nivel.
Etape de lucru:
- In urma marcarii nivelului dorit pe tarusi de nivel, se niveleaza suprafata de teren existent cu sau fara adaos de
- Se adauga (optional) un strat subtire de nisip (grosimea stratului de nisip este in functie de tipul de sol existent: cu cat solul este mai argilos si bulgaros cu atat stratul de nisip este mai mare, dar nu mai mare de 2 cm).
- Tavalugirea terenului: Dupa ce terenul a fost nivelat se trece cu tavalugul, de preferat plin cu apa (greutate min. 150 kg.), de 2 – 3 ori pe deasura suprafetei de gazonat, astfel incat sa rezulte o suprafata neteda, pe care se vor monta rulourile de gazon, totodata asigurand tasarea si planeitatea dorita a terenului de
- Fertilizarea terenului: Se face o fertilizare superficiala folosind ingrasamant complex sub forma de granule, cu scopul de a stimula si accentua cresterea radacinilor gazonului.
- Se intind rulourile de gazon, avand grija sa fie cat mai bine presate unul intr-altul, in spacial la
- Se uda rulourile foarte bine si se lasa o scurta perioada de timp (30 min) sa se absoarba
- Dupa ce ruluorile au fost asezate si udate, etapa urmatoare este de presare a acestora. In zonele mici, inguste, la colturi, linga alei, intre plante etc., presarea acestora se face cu ajutorul maiurilor. In restul zonelor presarea rulourilor de gazon se face cu ajutorul tavalugilor de diferite marimi si greutati. De preferat sunt tavalugii mari care permit ingreunarea lor prin umplere cu Prima trecere se face cu tavalugul gol, dupa care se umple cu apa. Tavalugirea este o lucrare foarte importanta intrucat asigura atat un contact puternic intre ruloul de gazon si sol cat si tasarea imbinarilor rulourilor de gazon. Foarte importanta la aceasta lucrare este atentia celui care manipuleaza tavalugul si realizarea planeitatii terenului (practic, nu trebuie sa apara denivelari rezultate din manipularea tavalugului – de ex. intoarcerea acestuia in loc).
Atentie: Nu trebuie calcat pe gazon in primele doua saptamani de la realizarea montajului. Din cauza udarii intensive, pamantul de sub rulouri se inmoaie si raman urme de pasi, care nu dispar si nici nu se mai pot remedia.
INTRETINEREA GAZONULUI OBTINUT PRIN MONTAJ RULOURI
Dupa montajul rulourilor de gazon urmeaza partea de intretinere a acestora respectand urmatoarele etape:
- Cea mai importanta operatiune de intretinere a gazonului rulou este udarea. In primele 7 – 10 zile gazonul se uda din abundenta de 3 – 6 ori pe zi ( udari distribuite mai ales in timpul zilei). Un gazon bine udat trebuie sa arate ca un burete imbibat cu apa. In aceasta perioada este interzis a se intra / calca pe gazon (solul fiind foarte ud, suprafata acestuia se deniveleaza cu usurinta, ruloul de gazon se afunda imediat in pamant, iar ca remediere se ajunge in cele mai multe cazuri la schimbarea rulourilor de gazon pe zonele respective). Dupa aceasta perioada de 7 – 10 zile in care gazonul se uda din abundenta, cantitatea de apa trebuie redusa treptat, timp de o saptamana, dupa care se intra in regim normal de udare (dimineata si seara, intre 2 si 4 litri/m.p./udare, in functie de conditiile meteo si de temperatura din cursul zilei).
- Tunderea gazonului. In perioadele de maxima crestere, dupa perioada de udare abundenta (10 – 12 zile), gazonul creste peste 10 centimetri, inaltime suficient de mare pentru a fi tuns. Pentru ca aceasta operatiune sa fie facuta in conditii optime, udarea se opreste obligatoriu cu o zi inainte de tuns si se porneste imediat dupa
- Tratamente fitosanitare (fungicid). In perioada in care gazonul se uda foarte abundent (primele 10 zile de la montaj), exista riscul ca acesta sa se imbolnaveasca. In momentul in care se observa aparitia bolilor (cele mai frecvente simptome – apar portiuni rotunde de gazon culcat in aceeasi directie, care se transforma apoi in pete extinse, de culoare maronie, umede) se opreste imediat udarea gazonului si se intervine cu tratamente ce constau in aplicarea de fungicide. Pentru a va putea ajuta, va rugam sa ne semnalatui in cel mai scurt timp aparitia oricaror semne de boala. Dupa tratament se opreste udarea timp de 36 ore, dupa care se reincepe cu cantitati mai mici de apa. Tratamentele cu fungicide se pot aplica si preventiv, dar nu sunt de maxima
Ulterior acestor etape si lucrari, gazonul obtinut prin rulouri de gazon intra in regim normal de intretinere (tuns o data pe saptamana, fertilizare si erbicidare selectiva bilunara (in contratimp), extragere lunara buruieni, suprainsamantarea de toamna/primavara, tavalugire trimestriala si aerare bianuala).