Sfaturi utile

Instructiuni pt taierea, ingrijirea si intretinerea trandafirilor

Cand se tund trandafirii??

Trandafirii tufe, standard si urcatori – pentru trandafirii plantati toamna si iarna si pentru toti trandafirii maturi se recomanda tunderea la inceputul primaverii. Cand se planteaza tranafirii tufe sau standard primavara se tund chiar inainte de plantare. Perioada cea mai buna este cea care precede inceputul dezvoltarii, adica atunci cand au aparut primii muguri vegetativi, dar nu si frunzele.

Trandafirii agatatori – se taie la sfarsitul verii sau toamna, dupa terminarea sezonului de inflorire. Tunderea prematura – poate duce la deschiderea prematura a mugurilor.

Materiale necesarea pentru taierea trandafirilor:

  • Foarfeca de gradina – este de doua feluri: a) cu lama simpla, este mai usor de utilizat si se taie cu varful lamei, insa nu este la fel de rezistenta ca cea cu lama dubla; b) Cu lama dubla– se foloseste mai multi ani, taierea se face pe centrul lamei;
  • Foarfeca cu maner lung– necesara pentru a taia trandafiti urcatori;
  • Manusi – sunt necesare pentru protectia mainilor fata de ghimpi;
  • Fierastrau special – daca este necesar sa se taie lujeri mai groji de 2 cm;

Inainte de taierea propriu-zisa se face inlaturarea drajonilor (ramurilor ce ies din port altoi) – sunt usor de recunoscut, ies de la baza portaltoiului.Taierea se face cat mai de jos.

Metoda traditionala de taiere a trandafirilor

Pas 1: Se taie complet lemnul mort si toate zonele tulpinilor care sunt in mod evident bolnave sau distruse. Test: suprafata taiata trebuie sa fie alba, daca este maronie taiati in continuare.

Pas 2: Se taie complet tulpinile foarte subtiri si se indeparteaza orice ramura care le incomodeaza pe celelalte. Incercati sa dati tufei o forma circulara deschisa (forma de vas).

Pas 3: Taiati orice lujer crud. Test: incercati sa rupeti cativa ghimpi. Daca se curbeaza sau se rup cu usurinta, atunci lemnul este prea moale pentru a fi de folos.

Pas 4: Se pastreaza tulpinile sanatoase si mature.

Toate taieturile de tundere trebuie sa fie facute cu atentie – se taie orice parte rupta. Este necesar ca foarfeca sa fie ascutita. Taierea se face in felul urmator, deasupra unui mugure orientat catre exterior sau lateral, spre un gol care trebuie completat, la 0,5-0,8 cm.

Sunt mai multe tipuri de tundere:

Tunderea (curatarea) radicala: tulpinile sunt taiate, astfel incat sa ramana doar trei sau patru muguri la baza. In urma unei astfel de curatari raman tulpini scurte, viguroase, de 12-15 cm inaltime. Este recomandata sourilor plantate de curand si se foloseste frecvent in cazul soiurilor din grupa Thea hybrida , dar numai la soiurile care sunt cultivate doar petru flori de expozitie. Mai este recomandata pentru intinerirea trandafirilor de gradina lasati neingrijiti mult timp sau in cazul celor mai putin dezvoltati.

Tunderea (curatarea) medie – tulpinile sunt reduse la aproximativ jumatate din inaltimea lor initiala. Daca unele tulpini sunt mai subtiri decat media, se aplica metoda de mai sus, dar numai pentru acestea. Taierea medie se recomanda pentru aproape orice soi matur din grupa Thea hybrida, ce a fost plantat in pamant obisnuit. Daca trandafirii sunt bine ingrijiti si se aplica acest tip de taiere, florile vor fi deosebite.


INAINTE DE TAIERE        DUPA TAIERE

Tunderea (curatarea usoara) – tulpinile se taie la aproximativ o treime din inaltimea initiala. Acest lucru inseamna ca dupa indepartarea in totalitate a lemnului nedorit, tulpinile ramase au varful retezat. Acest tip de taiere nu este in general recomandat deoarece, folosit in fiecare an, produce tufe foarte inalte care infloresc timpuriu, dar florile nu sunt asa reusite. Totusi, sunt cazuri speciale cand acest tip de taiere e cel mai potrivit, cum ar fi pentru soiurile foarte viguroase din grupa Thea hybrida (Peace), trebuie taiate astfel, precum si trandafirii plantati in sol nisipos sau in zone industriale.

Tunderea la trandafiri in functie de grupa din care fac parte:

La tufele din grupa Thea hybrida, Floribunda I si patio – la trandafirii plantati recent tunderea este radicala pentru a obtine o radacina rezistenta si pentru a stimula cresterea unor lastari vigurosi de la baza plantei. Soiurile din grupa Thea hybrida ar trebui taiate la 1-15 cm de sol, iar cele din grupa Floribunda sau Patio la 15 cm. In cazul soiurilor nisipoase aplicati taierea medie in acest stadiu si pe cea radicala anul urmator. La trandafiri maturi se foloseste tunderea medie. La Floribunda, plante mature (cel putin 12 luni in urma) se foloseste tunderea medie, tulpinile mai vechi sunt taiate radica, la cativa cm fata de sol, iar lastarii tineri, care au aparut la baza plantei de anul trecut sunt curatati numai usor la varfuri. Astfel se pastreaza ulpini diferite care asigura o perioada de inflorire continua.

Standard Thea hybrida si floribunda – la trandafirii recent plantati tunderea radicala este recomandata, dar mai putin drastica, tulpinile se taie pana la 20 cm de trunchi. La cei maturi se utilizeaza tunderea medie, se evita taierea radicala.

La standard plangatori – la plantele tinere –tunderea radicala ste necesara, se lasa ramurilor o lungime de circa 15 cm in partea de sus a trunchiului. La exemplarele mature -toamna taiati ramurile care au avut flori, lasati tulpinile noi, viguroase care vor inflori anul viitor. Taiati varfurile acestor tulpini in martie urmator.

Tufe de trandaifri miniaturali, arbusti, taratori – la plantele tinere tunderea nu este necesara. La trandaifrii maturi este necesara o taiere foarte redusa. Se indeparteaza lemnul mort/ bolnav si se da forma tufei.

Urcatori – plantele tinere nu se tund, doar se indeparteaza varfurile uscate. La plantele matur, sunt mai multe metode: – se taie lemnul mort sau uscat; se scurteaza unul dintre lujerii principali pana la nivelul ramurilor puternice – scuati lujerii laterali la care se poate ajunge cu circa 2/3. O alta metoda ar fi taierea lemnul uscat sau mort. scuati lujerii laterali la care se poate ajunge cu circa 2/3. Metoda 3: taiati lemnul mort sau uscat

Metoda simplificata de taiere a surprins multi specialist, aparand dupa anii 90. Rezultatele au aratat ca aceasta tehnica este cel putinla fel de eficienta ca cea traditionala, mult mai laborioasa.

Tufa se taie la jumatatea inaltimii initiale cu foarfece obisnuite de gradina sau cu unul mai mare. Se pastreaza toate ramurile mai subtiri, se indeparteaza lemnul mort de la baza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *